A magukat vezető autókra még várni kell egy pár évet, de ez nem jelenti azt, hogy a jelenleg is kapható modellek ne lennének képesek némi önállóságra.

Az alábbi videóban egy Mercedes S osztályt vertek át meglehetősen kőkorszaki módszerrel. Egy üdítős dobozt ragasztottak a kormányára, amit a rendszer úgy érzékel, mintha valaki fogná a kormányt, így nem is kapcsol ki a sávtartó automata, és az autó szépen tartja a felfestés ívét.


Az Infiniti Q50 S-ben még ilyen primitív trükkre sincs szükség, az autó ügyesen navigál a sáv közepén, a távolságtartó tempomattal pedig még a gyorsítás és lassítás nyűgét is leveszi a sofőr válláról. Az viszont már óriási felelőtlenség, hogy a rendszer látszólagos önállóságán úgy felbátorodik valaki, hogy menet közben hátra mászik.


És a végére itt van egy fapados megoldás is. Térdből oldja meg.

 

Egyébként nem csoda, hogy a fentihez hasonló videókból egyre több kerül fel a netre, ugyanis, már egy középkategóirás autóba is kérhető sávtartó, távolságtartó tempomat, és ütközést megelőző rendszer, ráadásul ezek működését még a Hyundai is úgy reklámozza, hogy kiveszi a sofőröket az autóból.