Feldúlták autójának motorterét? Vannak megoldások.

Cuki állat a nyest a kis gomb szemeivel, hegyes orrával és mókásan hullámzó járásával, de sok kertvárosi, erdőszéli autótulajdonos ebből csak annyit vesz észre, hogy reggelre sáros lábnyomok tarkítják kedvencét, amelynek egyik sarkán jó eséllyel még egy kis gyanús kupac is bűzölög. Ez egyébként még a jobbik eset, mert a nyest nem rest bemászni a motortérbe, ahol nagy odaadással rágcsálja a kábeleket és cincálja cafatokra a motortér szigetelését. Ez utóbbi pusztítása még valahol érthető, hogy fészekanyagnak gyűjti a puha alapanyagot, ám a kábelrágási mániájára még a biológusok is csak keresik a válaszokat, és arra tippelnek, hogy a mesterségesen előállított alkatrészek is tartalmaznak valamilyen természetes szaganyagot, ami vonzza a nyesteket. Ezt a teóriát egyébként részben alátámasztja, hogy vannak kedven típusaik, sok autós panaszkodik arról a fórumokon, hogy akármit csinál, mindig megtalálják a járgányát, míg a mellette állóhoz hozzá se nyúlnak. Erre mondják, hogy pech.

Nem lesz könnyű megszabadulni tőlük

Természetesen vannak módszerek a nyestek ellen, ám arra azért készüljön fel mindenki, hogy nem lesz egyszerű elriasztani ezt a könnyen alkalmazkodó, és nagyon ravasz kis ragadozót. Abba most ne menjünk bele, hogy sokan a tojásba fecskendezett fagyállóra és patkányméreggel megtuningolt csirkemájra esküsznek, mert ez egyrészt őrülten tapló dolog, másrészt a nyest elévülhetetlen érdeme, hogy kordában tartja a környék egér és patkányállományát, és inkább egy feldúlt motortér, mint tíz patkánycsalád a fáskamrában.

Aki mindenáron fizikai kontaktusba akar velük kerülni, és biztos akar lenni az eltávolításukban, inkább próbálkozzon különféle csapdákkal, bár ezek közül is sok haszontalan. A begyűjtött nyest hivatalos leadása nem mellesleg rém körülményes, ezért az a biztos, ha elautózunk velük néhány kilométert és elengedjük a kis gengsztereket a környékbeli rágcsálók legnagyobb bosszúságára.

Az alábbiakban nem csak a neten fellelhető hivatalos és jól bevált nyestűző praktikákat gyűjtöttük össze, hanem kimazsoláztuk az idevágó fórumokból és cikk-kommentekből a működőnek mondott megoldásokat.

Íme a nagy antinyest lista:

- Kezdjük akkor az alapokkal, a hivatalos módszerekkel: mint minden embert zavaró lényre, a nyestre is kifejlesztettek riasztóspray-t, amit a legtöbb autós boltban könnyedén be is szerezhetünk 2-3 ezer forint környékén. Előnye, hogy egyszerű a használata, hátránya, hogy hetente újra kell fújni vele a motorteret, ami sok fórumozó szerint – már elnézést - „szart se ér”. Mivel olyan illatanyaggal van teletömve, ami elvileg taszítja a nyesteket, először nyilván visszahőköl tőle a rutinból érkező dúvad, de azt biztos, hogy egy idő után hozzászokik és a kábelek rágcsálásának vonzereje fog győzni.

- Hasonló eredményekről számoltak be azok az autósok, akik különféle elektromos nyestriasztókat szereltettek a motortérbe. Ennek a megoldásnak az a lényege, hogy egy kis hangszóró – az emberi fül számára hallhatatlan – ultrahangot szór, ami elvileg irritálja a nyestet. Ha valakit ez a módszer győzött meg, akkor ne a legolcsóbbat válassza, mert egy hangszóróval nem lehet teljesen lefedni a motorteret, tehát olyan 10 ezer forint feletti beruházásra és némi barkácsolásra kell készülni.

- A mechanikus védelemnek nincs párja, akinek már egyszer tényleg alaposan helybenhagyták a motorterét, fém védőhálókkal és műanyag gégecsövekkel próbálkozhat a kábelek védelmébe, de már az is hatásos lehet, ha ipari ragasztószalaggal jól körbetekerjük őket. Hatékony lehet még egy zörgős nejlonzacskóval, szemeteszsákkal is beburkolni a nyesttámadásnak kitett dolgokat, hátránya, hogy ezeket minden indulásnál ki kell venni, és ha egyszer elfeledkezünk róla, akkor több kárt okoz, mint hasznot, szóval kicsit macerás.

- Ezzel meg is érkeztünk a népi praktikák birodalmába, amit a jó öreg kutyaszőrös módszerrel kezdünk. Ez azt jelenti, hogy a legközelebbi kutyakozmetikában kérünk egy szép nagy adag szőrkupacot, belerakjuk egy zacskóba és elrejtjük valahol a motortérbe. A nyestek – teljesen érthető és praktikus okokból – utálják a kutyákat, így a szagukat érezve menekülőre fogják, ám ha egy idő után rájönnek, hogy a szag mellé nem társul egy ugató, csupafog rém, akkor hiába rakunk több kilónyi kutyaszőrt az autóba, vissza fognak térni. Arról ugyanakkor nem szabad megfeledkezni, hogy elindulásnál ki kell venni a zacskót, mert az is tud ám rombolni, ha elkapja valamelyik ékszíj, vagy ventilátor.

- A kutyaszőrhöz hasonló megoldás a gázolajjal, benzinnel benedvesített rongy. Elvileg ezt is utálják a nyestek, hátránya, hogy gyakran kell áztatni a rongyot és egy idő után olyan szaga lesz tőle az autónknak, mint egy léket kapott tankhajónak.

- Sokan esküsznek az ecetre, és fújják be rendszeresen az autó kerekeit és a motorteret itt-ott, de itt is bele kell kalkulálni, hogy nem csak a nyesteket fogja taszítani az erős szag.

- Szintén sokan csinálják, hogy negyedig töltött ásványvizes palackokkal rakják körbe az autót, aminek nincs sok tudományos magyarázata, valószínűleg a palack látványa, esetleg feldőlésének zaja zavarhatja meg a nyesteket. Hátránya, hogy macerás, és kerülni fognak minket a szomszédok, hiába győzködjük őket, hogy csak a nyesetek miatt rakosgatjuk ide-oda a palackokat.

- Nem túl tudományos módszer ugyan, de állítólag működik, ezért egy próbát megérhet a nagyon kitartó nyestek ellen: egy kis vizeletet kell gyűjteni befőttes üvegbe, majd ezzel belocsolni a négy kereket. A módszer elméleti háttere, hogy a territoriális nyest elriad egy nagyobb ragadozó jelölésétől.

- Kombináljuk a fenti módszereket, vagy egyszerűen vegyünk egy olyan autót, amit nem szeretnek a nyestek, állítólag a japán típusok a kedvenceik.

Akinek egyéb, jól bevált módszere van a nyestek ellen, írja meg a kommentek közé!