Olvasónkat megtréfálta a Kossuth téren bevezetett új forgalmi rend. Sajnos az éppen arra járó rendőrök ezt nem fogták fel olyan viccesen, és egy csekkel díjazták a produkciót. A megtévesztő kitáblázás miatt sokan járhatnak így.

"Ötödik kerület, Kossuth tér környéke, minden átszervezve: ha egyszer bekeveredtél a kis utcákba, hagyj fel minden reménnyel. Minden egyirányú, ha ritkán jársz arra, soha nem tudhatod, hogy mikor, merre mehetsz. Kavarogtam, hibáztam, és végül behajtottam egy utcába a forgalommal szemben. Naná, hogy pont egy rendőrautó jött szembe.

Innentől szokásos is lehetett volna a sztori, rutinellenőrzés, közben elhangzik, hogy feljelentés és akkor harmincezer, vagy helyszíni, és akkor csak tíz - nyilván utóbbit választottam. De csak nem hagyott nyugodni, hogy sok évi rutinnal hogyan nézhettem be ezt a balost, ezért visszasétáltam megnézni a táblákat. És meglett a válasz: pont a kötelező haladási irányt jelző tábla volt úgy kifordulva, hogy a perifériális látásomból simán érzékelhettem úgy, hogy egyenesen vagy balra lehet menni abban a kereszteződésben, ahol elkövettem a drága bekanyarodást.

Jeleztem a rendőrnek, hogy nem azért, tényleg benéztem a behajtani tilost, de nézze csak meg ezt a táblát, hogy miért is kanyarodtam én itt be. Ha már nem lehet elintézni ezt a hibát egy ejnye-bejnyével akkor se, ha a rendőrautóból is világosan látható volt, hogy a behajtani tilos táblát észlelve azonnal megálltam. Még a gyalogosok is helyeseltek, hogy valóban, nem jó az a tábla, de ezzel nem a kívánt hatást sikerült elérni: a járőr felhúzta magát, hogy ő csak "jó fej" akart lenni, én meg elkezdek "hepciáskodni", szóval akkor marad a feljelentés, már írja is a papírt. Mondtam, jó, és dokumentálni kezdtem a környéket táblákkal, az intézkedő rendőrautó rendszámával. Közben elmagyaráztam, hogy nem hepciáskodok, de akkor is ott van az a tábla, és ha hibáztam is, nem feltétlenül magamtól, hanem amiatt.

Végül abban maradtunk, hogy ha kitörlöm a telefonomból a rendőrautó rendszámáról készített képet (érthetetlen kérés), marad a 10-es változat, de kitöltés közben még ezen is változtatott, és végül ötezret írt a csekkre. Vajon jól gondolom, hogy azért, mert valójában igazam volt? Sose tudom meg."

P. Szabolcs