Érdekes cikk jelent meg a Forbes-on, amely azt taglalja – egy felmérésre hivatkozva -, hogy az amerikaiak egyre kevesebbet autóznak. A folyamatosan dráguló benzin és a 2008-as gazdasági válság fényében ez nem meglepő, az viszont kifejezetten ijesztő trend, hogy a mai tinédzserek többségét hidegen hagyják az autók. A poszt folytatódik.

Azt írja a Forbes, hogy egyre kevesebbet autóznak az amerikaiak, mert most már ők is igencsak érzik, hogy ez egyre drágább mulatság. Egy új autó átlagára jelenleg 31 125 dollár az Államokban, ami közel rekordérték, ráadásul az autókhoz kapcsolódó szolgáltatások is egyre drágábbak és nem mellesleg az üzemanyagok árai is szép lassan, de biztosan kúsznak felfelé.

A trend tehát az, hogy a csúcsévnek számító 2006-os évtől 5 százalékkal maradt el a a 2011-es autóhasználat az Egyesül Államokban. Ennek azért számos közvetett oka is van: sok amerikai nagyvárosban mostanában indultak el bringa- és autómegosztó társaságok és egyre többen utaznak tömegközlekedéssel is. Ugyancsak ezt a trendet erősíti, hogy rengeteg háztartás mondott le a többautós modellről, sokan dolgoznak otthonról és a telekommunikáció fejlődésével is számos út megspórolható.

 

A lassan csökkenő autóhasználat mellett ugyanakkor sokkal ijesztőbb adat, hogy a mostani fiatalokat a jelek szerint kevésbé hozza lázba az autózás, mint a korábbi generációkat: a 16 éves amerikaiak mindössze 28 százaléka szerzi meg a jogsit, miközben ez az arány 1983-ban még 46 százalék volt. Lassan vége a szupersportkocsikkal kitapétázott gyerekszobáknak?